NickServ ChanServ MemoServ ReportServ BotServ HostServ LoveServ
MoraleServ
OperServ Modes Watcher
virus/drone
ENGLISH
index


Kanaal en User modes

HELP

Kanaal modes:

+c

(Kleine letter)

Er mogen geen ANSI (gewone) kleuren gebruikt worden in het kanaal. Elk bericht dat toch met kleur wordt verstuurd naar dat kanaal wordt geweigerd.
Wil je dat het bericht wel aankomt, maar dat alleen de kleuren zelf er uitgehaald (gestript) worden? Gebruik dan kanaalmode +S (hoofdletter).

+C

(Hoofdletter)
Met deze mode worden CTCP's naar je kanaal tegengehouden. (Bijvoorbeeld /ctcp #kanaal hey ik ben een CTCP zal dus niet lukken).

- Soms kan het handig zijn deze mode te activeren wanneer er een flood komt, deze botjes gebruiken soms ook CTCP.

+e

(Kleine letter) <nick!user@host>
Met deze mode kun je een uitzonderingsban op een user zetten. De gebruiker nick!user@host kan het kanaal gewoon joinen, zelfs na geband te zijn.

Syntax: /mode #kanaal +e nick!user@host

+f

(Kleine letter) [<number><type>]:<seconds>
Kanaal flood bescherming. Een uitgebreide beschrijving is te vinden op Wiki chat4all - FloodProtection. De Nederlandse vertaling volgt binnenkort.

Voorbeeld: Syntax: /mode #kanaal +f [20m#M15]:15

+G

(Hoofdletter)
Zodra deze mode actief is, worden alle "slechte (ongewenste) woorden" die door Chat4all zijn gedefinieerd, vervangen door alternatieve woorden of soms weggelaten. De lijst is nog lang niet optimaal. Als je ongewenste woorden wil laten toevoegen, stuur dan een mailtje naar questions.at.chat4all.net (vervang .at. door @).

+i

(Kleine letter)
Kanaal is invite-only, je moet daarom /invite nickname #kanaal gebruiken om iemand toegang te verlenen tot je kanaal.
Zolang het kanaal in invite-only mode staat, kunnen alleen operators (@) het /invite commando gebruiken.

Je kunt als user aan de kanaaloperators vragen je binnen te laten. Hiervoor gebruik je het /knock commando.
Dit werkt niet als de kanaalmodes eveneens +K +V zijn. Ook als je uit het betreffende kanaal geband bent zal het niet werken. Zie ook +K en +V.

Syntax: /knock #kanaal bericht

+I

(Hoofdletter) <nick!user@host>
Met deze mode kun je een uitnodigings uitzondering ("invex") op een user zetten. De gebruiker nick!user@host kan het kanaal gewoon joinen, ook al staat het kanaal op invite-only.

LET OP: Dit is hoofdletter i.

Syntax: /mode #kanaal +I nick!user@host

+k

(Kleine letter) (sleutel)
Met deze mode beveilig je je kanaal met een sleutel. (Met sleutel bedoelen we wachtwoord).
Iedereen die je kanaal wil binnenkomen zal deze 'sleutel' moeten gebruiken.

Syntax: /mode #kanaal +k sleutel (let op de spatie tussen +k en sleutel!)
Syntax: /join #kanaal sleutel hiermee kunnen mensen met de juiste sleutel (het wachtwoord) het kanaal binnen gaan.

+K

(Hoofdletter)
Kloppen ('knock') is niet toegestaan.
Normaliter, als je een kanaal +i (invite-only) hebt staan, kun je /knock #kanaal bericht gebruiken om de kanaaloperators te vragen je binnen te laten. Echter als deze mode (+K) aanstaat, wordt een /knock NIET toegestaan.
De kanaaleigenaar ziet dus niet dat iemand toegelaten wil worden.

+l

(Kleine letter) (+l limiet)
Je kunt een limiet stellen aan het aantal gebruikers in je kanaal. Hiermee mag een X aantal mensen je kanaal joinen en daarna kan er niemand meer bij.

Syntax: /mode #kanaal +l limiet

Bijvoorbeeld: /mode #mijnkanaal +l 10 betekent dat er maximaal 10 chatters gelijktijdig in het kanaal #mijnkanaal kunnen zijn.

- Dit kan handig zijn wanneer je een aanval krijgt op je kanaal, bv als er veel mensen tegelijk joinen.
Aansluitend kun je een ander commando (het +L commando) gebruiken. Dit commando kun je pas zetten als +l reeds actief is op je kanaal!

+L

(Hoofdletter) (+L #kanaal)
Zodra je kanaal het maximaal aantal users bereikt heeft (+l (limiet)) worden de rest van de chatters die je oorspronkelijke kanaal willen joinen automatisch naar je andere kanaal verwezen.
Deze mode kan alleen gezet worden door gebruikers met eigenaarstatus (+q) op dat kanaal.

Syntax: /mode #kanaal +L #kanaal2

- Dit kan bijvoorbeeld handig zijn al je een nieuw kanaal bekend wil maken, je zet een limiet op je oude kanaal en laat de rest van de nieuwe bezoekers je nieuwe kanaal joinen.

+m

(Kleine letter)
Deze mode betekent Moderated. Alleen voiced (+), opped (@) en halfop (%) gebruikers kunnen hun zegje doen. Dit is niet precies hetzelfde als +M.

- Dit is een goed hulpmiddel om lastige mensen / floodbotjes etc tegen te houden.
- Ook is het handig bij bijvoorbeeld interviews, waar je gebruikers om toerbeurt spreekrecht wil geven.

+M

(Hoofdletter)
Alleen mensen met een geregistreerde nickname die zijn ingelogd in NickServ mogen praten in je kanaal. Via /whois nickname kun je zien of de betreffende nickname geregistreerd is.

- Makkelijk als je een message flood of CTCP flood hebt. Zo stopt het flooden (door niet geregistreerde gebruikers) en kun je rustig de tijd nemen om de vervelende bots te kicken.

+n

(Kleine letter)
Berichten van gebruikers die niet in het kanaal zelf zitten, worden niet doorgegeven aan je kanaal. Deze mode wordt standaard aangezet zodra je een kanaal registreert.

+N

(Hoofdletter)
Zodra je in een kanaal bent met mode +N is het niet meer mogelijk je nickname te veranderen.

- Zodra je floodbotjes hebt die steeds van nick veranderen in je kanaal, is +N de sleutel tot succes.

+p

(Kleine letter)
Private (privé) optie. Je kanaal wordt verborgen in de kanaallijst (via /list), maar de topic kan nog wel opgevraagd worden via /topic #kanaal of via /msg ChanServ info #kanaal, terwijl in de kanaallijst in plaats van de naam een * (sterretje) verschijnt, met daarachter het aantal gebruikers dat op dat moment in de kanaal aanwezig is.
Zie ook +s

+r

(Kleine letter)
Deze mode duidt alleen aan dat je kanaal bij ons (chat4all) geregistreerd is, deze mode kun je niet zelf zetten!

N.B.
Zie Handleiding registreer nickname en Wiki chat4all - Stap-voor-stap registreren van nickname voordat je je kanaal kunt registreren.

+R

(Hoofdletter)
Alleen geregistreerde nicknames kunnen je kanaal joinen. Dus mensen die geïdentificeerd zijn bij NickServ.

- Deze mode wordt als standaard gezet bij het activeren van het defcon systeem. Dat is een algemeen beschermingssysteem van de server. Als het defcon systeem geactiveerd is kan (tijdelijk) alleen een gebruiker met een geregistreerde nickname je kanaal joinen.

+s

(Kleine letter)
Secret (geheime) mode. Deze mode is hetzelfde als +p, maar zorgt er tevens voor dat de topic niet meer opvraagbaar is via /topic #kanaal en /msg ChanServ info #kanaal, als je niet zelf in het kanaal zit.

+S

(Hoofdletter)
Deze mode filtert alle inkomende kleurcodes eruit. De tekst zelf wordt niet tegengehouden zoals met de +c mode.
Alleen de gebruiker zelf ziet zijn eigen tekst in de gekozen kleurcode, andere gebruikers in het kanaal zien uitsluitend de standaard of eventueel door henzelf ingestelde kleuren.

+t

(Kleine letter)
Alleen operators (@) en Half-Operators (%) mogen de topic van het (eigen) kanaal veranderen. Deze mode wordt standaard aangezet zodra je een kanaal registreert.

+T

(Hoofdletter)
Kanaalnotices (dit zijn een soort privé-berichten aan iedereen in het opgegeven kanaal) worden tegengehouden, /notice #kanaal bericht, wordt dus niet meer afgeleverd op dat kanaal.

+u

(Kleine letter)
Dit is de 'Auditorium' mode. Zodra je je kamer de mode +u geeft, zien nieuw binnengekomen chatters alleen de namen van de ops (@) in de nicklist staan. De namen van alle andere gebruikers zijn verborgen.
Met de commando's /names en /who #kanaal worden de nicknames alleen getoond aan ops.

Als je graag wil dat ook de huidige chatters de namen van de andere aanwezige (gewone) users niet meer kunnen zien, kun je ze verzoeken het kanaal te verlaten en opnieuw te joinen. Natuurlijk kun je ze ook kicken.

+V

(Hoofdletter)
Normaliter, als je kanaal op +i (invite-only) staat, kun je /invite nick #kanaal doen om iemand toegang te verlenen tot je kanaal. Als mode +V aanstaat is een /invite niet toegestaan.

Let op: als een kanaal op +i en +V en +K staat, kan niemand je kanaal binnenkomen, behalve als deze (geregistreerde) persoon in de kanaal-accesslist staat. Men kan in het geval deze 3 modes gelijktijdig gezet zijn namelijk NIET kloppen en ook NIET uitgenodigd worden.

Gebruiksaanwijzing kanaalmodes

Syntax: /mode #kanaal +mode
Syntax: /mode #kanaal -mode
Syntax: /mode #kanaal +mode-mode

Om een kanaalmode te activeren, tik je dus /mode #kanaal gevolgd een plus teken (+) en de mode(s) die je wilt activeren:

Voorbeeld 1

Syntax: /mode #kanaal +i

De kanaal mode +i zet je kanaal op invite-only. Users kunnen nu alleen in je kanaal komen als je het commando /invite nickname #kanaal gebruikt. Deze mode kun je weer ongedaan maken met het commando /mode #kanaal -i.

Om een kanaalmode (weer) uit te schakelen typ je dus /mode #kanaal gevolgd door een min teken (-) en de mode(s) die je wilt uitschakelen:

Voorbeeld 2

Syntax: /mode #kanaal -R

Niet slechts geregistreerde nicknames, maar alle users kunnen je kanaal weer joinen.

Natuurlijk kun je dit ook combineren, en tegelijkertijd (meerdere) modes aanzetten alsmede verwijderen:

Voorbeeld 3

Syntax: /mode #kanaal +mST-Ri

Je kunt dus meerdere modes gelijktijdig instellen. Om modes toe te voegen plaats je een plusteken (+) voor de modes die je wilt activeren en om modes te verwijderen plaats je een minteken (-) ervoor.
Je kunt dit ook combineren. Dan plaats je eerst een plusteken, gevolgd door de mode-codes die toegevoegd moeten worden, gevolgd door een minteken en de mode-codes van de modes die verwijderd moeten worden.

Verwijderen kanaal modes

Syntax: /msg ChanServ clear #kanaal modes

Let er op dat je jezelf niet buitensluit.
Als dit toch mocht gebeuren en je weet niet meer hoe je in je geregistreerde kanaal kunt komen, kun je in ChanServ het clear modes commando gebruiken, mits je een hoog genoeg (eventueel aangepast) accesslevel hebt (standaard alleen beschikbaar met FOUNDER-niveau). Dan worden alle kanaalmodes verwijderd en de MLOCK modes terug geplaatst.

Via /msg ChanServ SET #kanaal MLOCK kun je gewenste modes als standaard in je kanaal (vast)zetten, deze kunnen dus niet zomaar door /mode overschreven worden.)




Gebruikers modes:

Kanaal gebruikers-status modes:

Dit zijn modes die per kanaal aan een gebruiker toegekend kunnen worden. Het betreft hier modes die een status aangeven, zoals voice, op, halfop, admin, eigenaar of gebanned.

Syntax: /mode #kanaal +mode nickname
Syntax: /mode #kanaal -mode nickname
Syntax: /mode #kanaal +modes nickname nickname (nickname)
Syntax: /mode #kanaal -modes nickname nickname (nickname)
Syntax: /mode #kanaal +modes-modes nickname nickname (nickname)
+v

(Kleine letter)
Geeft de gebruiker 'voice'-status op het kanaal. Voiced chatters zijn in de meeste chatprogramma's te herkennen aan het plusje (+) voor hun naam.
Als een chatter voiced is, kan hij gewoon blijven typen in een kanaal als het kanaal in 'moderated' mode staat (zie ook de +m kanaalmode).
Tevens biedt het de gebruiker bescherming tegen automatische kicks van de ChanServ/BotServ bots als de optie DONTKICKVOICES aanstaat. Zie hiervoor ook DONTKICKVOICES.

+h

(Kleine letter)
Geeft de gebruiker Half-Operator (%) status. Een Half-Operator kan mensen kicken (behalve andere (Half-)Operators, bans zetten en topics aanpassen. Het is dus een normale Operator (@) met beperkte toegang.

+o

(Kleine letter)
Geeft de gebruiker Operator (@) status. Een Operator kan iedereen (behalve kanaaladmins en -eigenaren) kicken, bannen en topics aanpassen.

+a

(Kleine letter)
Geeft de gebruiker Admin status op het opgegeven kanaal. Hiermee kan de admin niet door andere operators uit het kanaal gekickt worden. Deze status kan bijvoorbeeld verkregen worden het ChanServ commando /msg ChanServ protect #kanaal nickname (mits men ervoor het juiste accesslevel heeft, standaard is dit SOP).

+q

(Kleine letter)
Geeft de gebruiker Eigenaar status. Deze status is benodigd voor het zetten van bepaalde instellingen en kanaalmodes, zoals de +L limietlink kanaalmode.
Deze status kan verkregen worden door bijvoorbeeld in te loggen bij ChanServ met het kanaalwachtwoord (/msg ChanServ identify #kanaal wachtwoord) of via het Owner commando van ChanServ (/msg ChanServ Owner #kanaal).
Dit laatste commando is alleen beschikbaar voor de oprichter/eigenaar van een kanaal.


+B

(Hoofdletter)
Markeert je als een Bot. Hieraan kan iedereen die het commando /whois bot-nickname ingeeft zien, dat het om een bot gaat.

+d

(Kleine letter)
Je ontvangt geen kanaal PRIVMSG's meer. Bepaalde kanaalcommando's via de Services worden nog steeds gezonden, zelfs als de gebruiker +d heeft.

+G

(Hoofdletter)
Filtert alle "slechte-/scheldwoorden" die door Chat4all zijn ingesteld.

+i

(Kleine letter)
Je bent onzichtbaar voor gebruikers die niet in hetzelfde kanaal zitten als jijzelf. Je ben niet te zien als iemand het commando /who ingeeft.

+p

(Kleine letter)
Verbergt de kanalen waarin je je bevindt als iemand het commando /whois jouw-nickname ingeeft.

+r

(Kleine letter)
Geeft aan dat je een geregistreerde nickname gebruikt en bent ingelogd in NickServ.

+R

(Hoofdletter)
Je kunt alleen PRIVMSG's en NOTICE's van geregistreerde (+r) gebruikers ontvangen.

+s

(Kleine letter)
Je kunt nu diverse server notices zien.

+t

(Kleine letter)
Toont aan dat je een /vhost gebruikt.

+T

(Hoofdletter)
Voorkomt dat je CTCP's ontvangt.

+v

(Kleine letter)
Als iemand je een bestand tracht te sturen dat standaard door de server geweerd wordt, krijg je hier melding van als je usermode +v aan hebt staan. Heb je deze mode niet aanstaan, dan krijg je hier geen melding van en wordt de DCC SEND poging stilzwijgend geblokkeerd.

+V

(Hoofdletter)
Zegt dat je een WebTV gebruiker bent.

+w

(Kleine letter)
Je kunt wallop berichten zien.

+x

(Kleine letter)
Geeft je een verborgen hostnaam die begint met Chat4all-.
Op chat4all kun je ook zelf een VHost kiezen voor je geregistreerde nickname. Zie hiervoor de uitleg op Wiki Chat4all - Vhost.

+z

(Kleine letter)
Geeft aan dat je een SSL (beveiligde) verbinding gebruikt. Op irc.chat4all.org is hiervoor poort +7001 beschikbaar. Deze mode wordt automatisch gezet door de server gezet.
Voor uitleg SSL zie Wiki Chat4all - SSL.

Gebruiksaanwijzing gebruikermodes

Syntax: /mode nickname +modes
Syntax: /mode nickname -modes
Syntax: /mode nickname +modes-modes

Modes door jezelf gezet op je eigen nickname:

Voorbeeld 1

Syntax: /mode NICKNAME +i

De nickname mode +i zorgt ervoor dat je niet zichtbaar bent voor users die een /who commando uitvoeren. Ook als je /names #kanaal gebruikt zullen ze users die +i zijn niet in de lijst met namen tegenkomen, behalve voor kanalen waar zowel jij als zij in zitten.

Voorbeeld 2

Syntax: /mode NICKNAME -R

Als je de mode R uitzet kun je weer PRIVMSG's en NOTICE's van niet geregistreerde users ontvangen.

Modes gezet voor jezelf of voor gebruikers in je kanaal, mits je daartoe voldoende rechten hebt:

Voorbeeld 1

Syntax: /mode #kanaalnaam +vho nick1 nick2 nick3

De modes worden van links naar rechts op ingevoerde volgorde uitgevoerd, dus op #kanaalnaam krijgt nick1 +v (voiced), nick2 krijgt +h (half-operator), nick3 krijgt +o (operator).

Voorbeeld 2

Syntax: /mode #kanaalnaam -o nickname

Op #kanaalnaam wordt van nickname de operator-status afgenomen.

Voorbeeld 3

Syntax: /mode #kanaalnaam +b nickname

Op #kanaalnaam wordt nickname verbannen (kan dus niks meer typen en mag ook niet meer het kanaal binnenkomen zodra deze gebruiker gekickt wordt of zelf het kanaal verlaat).

Voorbeeld 4

Syntax: /mode #kanaalnaam +b nickname!ident@host.name
voorbeeldsyntax: /mode #mijnKanaal +b *!*@*.mijnhost.nl

Op #kanaalnaam wordt iedereen verbannen die qua adres (hostname/ip) overeenkomt met de opgegeven 'hostmask'. Een asterisk (sterretje (*)) is toegestaan om als joker te gebruiken. Op de plaats van het sterretje kan dus alles staan.
Als je de voorbeeldsyntax zou gebruiken, zou dus iedereen waarvan de hostname eindigt op mijnhost.nl verbannen worden, ongeacht het eerste deel van de hostname, de ident of de nickname.



© 2000 - 2006 Chat4All.org